Lag selv: Plantestøtte til sukkerertene

Du trenger ikke kjøpe stativer, espalieer eller lignende innretninger for å gi planten dine noe å vokse på, sannsynligvis har du alt du trenger i din egen hage. Og er du som meg, er det bare et morsomt prosjekt. Spesielt vanskelig er det heller ikke.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med sukkererter!

Lange og passe tykke kvister fra hekken er perfekt for å stikke i jorda. Bare fjern bladene og kapp dem i riktig lengde. Du kan sette fire, fem stykker i en stor potte og binde dem sammen i toppen, perfekt for erteblomster for eksempel! For å hjelpe til litt kan du også ta noen runder med jutegarn, slik at planten får mer å klamre seg fast i.

LES OGSÅ: Lag en kvistkrans!

I min ene pallekarm satte jeg kvister rett opp og ned langs kanten og to nivåer med jutegarn. Her har sukkerertene vokst, som en krans rundt potetplanten. Og ikke uventet er de nå så høye at de ikke har nok å vokse på. I dag forlenget jeg dem med en bue på toppen (se videoen øverst). Nedenfor forklarer jeg hvordan.

Synes det ble ganske fint jeg! Nå skal jeg bare legge på litt ny bokashijord, og se om det gir ny energi til planten og at det kommer nye sukkererter langt utover sensommeren!

LES OGSÅ: Ny vår med bokashijord!

Klatrestativ til sukkererter laget over pallekarm.
Her kan sukkerertene vokse seg store! Klatrestativet er laget av kvister fra hagen og jutegarn.

Slik lager du plantestøtte for sukkererter av kvister:

  1. Før du lager buen må du ha “understellet”. Du trenger tre pinner/kvister på hver side av pallerkarmen. De kan godt være litt tykke, så de blir et stødig fundament. Stikk dem i jorda, en i hvert hjørne, og en på midten av hver langside.
  2. Kapp av kvister i passe lengde til tre buer. For å bøye dem må de ikke være for tykke, men heller ikke så tynne at de knekker. Til en pallekarm trenger du tre omtrent like lange kvister.
  3. Bruk helst jutegarn eller noe annet som holder godt. Jeg hadde dessverre ikke det, så har brukt en litt dårligere tråd, krysser fingrene for at det holder seg. For fundamentet trekker du garnet fra midt på hjørnepinnen, snurrer det en gang rundt hver pinne, slik at du får en ramme. Det kan være lurt å lage en knute rundt i hvert fall noen av pinnene, slik at det holder seg på plass. Så gjentar du det samme øverst på pinnene, slik at du får to rader med jutegarn.
  4. Nå skal vi sette på buen, slik jeg gjorde i videoen øverst. Sett enden av buepinnen mot enden av hjørnepinnen din. Surr godt med garn rundt og knyt stramt. Det er lurt å surre over et par centimeter, da holder det bedre. Så tar du den andre enden og surrer fast i motsatt hjørne. Gjenta prosessen til du har tre fine buer.
  5. Nå gjør du som på punkt tre og lager nye etasjer med jutegarn oppover buen. Dermed kan sukkerertene vokse seg helt fra den ene siden til den andre, om de skulle bli ordentlig lange.

LES OGSÅ: Lag kvistgjerde av hageavfallet

4 Replies to “Lag selv: Plantestøtte til sukkerertene”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.