Hvordan ta stiklinger av fuksia

Jeg har fått dilla på å stjele stiklinger om dagen! Det er jo så gøy å klare å lage sine egne planter. Med en hagesaks i lomma kan du enkelt rappe en liten stikling fra en gren som henger over gjerdet til en hage du passerer, gjør du det pent må det da være lov! (Men jada, det aller beste er å spørre pent om lov.) Det er så gøy å få en helt ny plante ut av en liten kvast.

LES OGSÅ: Slik formerer du monstera

NYTT HJEM: En liten stikling har etablert seg med røtter.

I sommer har jeg vært mye på Foldvik familiepark ved Stavern, et supert sted for de små. Foldvik drev tidligere gartneri, så dette med planter kan de! Og rundt omkring på område vokser det flere imponerende fuksia, eller fuchsia eller dråper, om du vil. De har dyprøde, lyserosa og oransje varianter, som imponerende store busker. Sist jeg var snappet jeg med meg tre små stiklinger, en av hver farge. Og nå får vi se om det blir fuksia hos meg også!

PS: Den beste tiden for å ta stiklinger er litt utpå våren, da er plantene godt i gang med vekstsesongen – og stiklingene dine får god tid til å etablere seg før vinteren kommer.

LES OGSÅ: Nye planter av rotskudd

I VANN: Jeg liker å starte stiklingene i vann, for da kan jeg se rettene utvikle seg.

Slik tar du stiklinger:

  1. Knip eller klipp av en liten gren. Det bør være et par bladpar på den.
  2. Har du en større kvist, kan du klippe den ned og begrense til kun et par bladpar. Er det blomst på den, må den klippes av. Er bladene veldig store, kan du også rett og slett klippe av litt av dem. Prinsippet her er at planten skal bruke energien sin på å lage en rot, ikke til å pleie blader eller blomster.
  3. Sett i et glass med vann, eller god og fuktig jord. Jeg foretrekker vann, for det er gøy å følge med på røttene. Likevel er nok oddsen best med jord. Hvor lang tid det tar varierer fra plante til plante, jeg lover å oppdatere angående fuksiaen, men regn med to-tre uker.
  4. Når røttene er noen centimeter lange, kan du, om de står i vann, sette planten i en potte med jord.

LES OGSÅ: Slik ser stiklingene ut når de er klare for jorda

PS: Ha fuksia i potter, så kan du enkelt ta dem inn for overvintring til høsten. Da klippes bladverket vekk og de settes mørkt og ganske kaldt, 5-10 grader. I februar tar du de frem og begynner å stelle dem mot en ny sesong. Fuksia tåler ikke frost.

Fuksia fra Foldvik
Se så fin! Rosa fuksia på Foldvik.

10 Replies to “Hvordan ta stiklinger av fuksia”

    1. Hei Eva! Jøss, her hadde det vært en ekte stiklingtyv på fære 😊 Tenker det er forskjell fra å knabbe en fra en frodig busk i en hage og en eksklusiv samling. Men det beste er selvfølgelig å spørre først!

  1. Nei ikke greit å skryte av å stjele stiklinger. Tenk hvis flere begynner å gjøre det. Det er skikkelig frekt. La plantene til private eiendommer være ifred. Ikke ødelegge form og vekst.

    1. Noen beskjedne centimeter av en gren tar vel sjelden skade. Men ja, greit å spørre først! 🙂 I min hage er stiklingstyver velkomne.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.