Dyrke selv: Så mangold fra frø 🌈

VERDENS PENESTE GRØNNSAK? Med regnbuefargede stilker er mangold super i bedet — og fin på tallerekenen.

Det er jo ikke slik at du må velge mellom nyttevekster og vakre planter i bedet. Det aller meste som vokser og gror i kjøkkenhagen er jo også ganske så fint å se på, og mangold er blant de aller fineste! Mangold er ikke en grønnsak vi her hjemme er så vant til, det er ikke den du finner oftest på Coop Extra, akkurat. Destod morsommere er det å dyrke den selv, så har du noe å servere gjestene som skiller seg litt ut!

Så hva er mangold?

Jo, det er en bladbete, eller “chard” på engelsk. Den finnes i mange varianter, men den mest populære er nok regnbuemangold eller “rainbow chard”. Ikke så rart, for den er jo så fin! Stenglene varierer fra gul til oransje, rød og lilla, i ulike nyanser. Bladene er er grønne.

Hvordan tilberede mangold?

Mangold kan spises som salat eller forvelles, wokes eller grilles, for den saks skyld. En anvendelig vekst. Men det du bør tenke på er når du høster den. Jeg liker å høste dem som relativt små. Som for de fleste andre vekster, betyr det at både stengler og blad er mykere og sartere. Store stengler kan bli litt trælete. Så mens små blader og stengler kan tilberedes litt som spinat, eller bare brukes rett i salaten, bør større blad bør forvelles – og er også supre på grillen! Med litt salt, pepper og olivenolje blir de fargerikt og enkelt tilbehør til grillmiddagen. Blir de ordentlig store, kan stilkene kappes og kokes, som gulrot nærmest. Smaken kan sammenlignes med spinat, og faktisk også asparges.

Dyrk din egen mangold / bladbete:

Type: Mangold Rainbow – med en miks av farger: rød, oransje, gul og lilla.

Spiretid: 7-10 dager

Spiretemperatur: 16-28 grader

Klare for høsting: 7-8 uker

Slik lykkes du med å plante mangold

Tre tips:

1: Kan fint forkultiveres inne, men helst ikke for tidlig. Jeg sår gjerne første rundt i midten av april. Kan også sås direkte på friland fra midt i mai. Sådybden skal være ca. én cm. Det er anbefalt å så med 40 cm avstand, men jeg liker å ha det litt tettere, 20 cm har fungert fint.

2: Så i flere runder, så har du fine små blader til høsting gjennom hele sesongen. Jeg har også hatt hell med å skjære av ett og ett blad når jeg trenger det bruk, da skyter planten ut nye og jeg kan spise mangold gjennom hele sommeren.

3: Så mangold sammen med en rotvekst, så utnytter du plassen optimalt. Gulrøtter for eksempel, de har heller ikke så mye bladverk som konkurrer.

2 Replies to “Dyrke selv: Så mangold fra frø 🌈”

  1. Hei. Hvor finner man frøene på planten om man vil høste dem etter endt sesong?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.