Hvordan plante rabarbra

Rabarbra
Høsteklar rabarbra! 15. juni kunne jeg sanke de første fine stenglene.
Huset jeg bor i har vært i familien i mange år. Det var besteforeldrene mine som kjøpte det, en gang på 50-tallet. Jeg husker da jeg som barn var på besøk hos dem og plukket rabrabra med mormor! Planten stod ved siden av en trapp bak garasjen, et mørkt og ganske avsides sted, helt til jeg gravde den frem og fikk den ut i lyset.  Er du ikke så heldig at du har en gammel og robust rabarbra stående, er faktisk det beste å gå på tiggerferd (eller kjøpe en plante på gartneri, selvfølgelig). Rabarbraen kan enkelt deles og plantes i din egen hage. Den kan også sås fra frø, men trenger da et år før du kan høste fra den.
Rabarbraen spirer.
I april er rabarbraen noe av det første som titter frem og gir livstegn i hagen.

Slik lykkes du med å plante rabarbra

Tre tips: 1: Rabarbra skal høstes tidlig i sesongen, omtrent fra midten av juni til midten av juli. Når bladene vokser seg for store inneholde stenglene for mye oksalsyre, som ikke er bra for oss. 2: Bruk en spade (aller helst en staudespade) for å dele den. Sett spaden mellom skuddene/stenglene og “skjær gjennom”. Deling bør helst skje tidlig vår eller sen høst. Perfekt for å gi bort en plante, men også for å gi planten mer plass til å vokse. 3: Klipp av blomsterstengelen når det titter frem. Planten vil bruke kraften på blomsten, istedenfor bladene. Oppskrifter med rabarbra:
IMG_1998
For stor! Dette bildet er fra 2016. Her er Liam bare to år, og langt mindre i størrelse enn rabarbraen han har plukket. Dette er typisk en stengel med for mye oksalsyre.

4 Replies to “Hvordan plante rabarbra”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.