Dyrke selv: Så gulrøtter fra frø

Gulrøtter er barnas favoritt! Knask, knask. Og så gøy å trekke opp av jorda. Hender titt og ofte at de har røsket opp en før de skal. Da jeg begynte med kjøkkenhageprosjektet, forsøkte jeg å engasjere dem litt i dyrking – det ble fort kjedelig. Men akkurat gulrøttene liker de godt!

Psst! Skal du kunne høste gulrøtter i ok størrelse må de sås i mai.

Type: Gulrot Robila (såbånd)

Spiretid: ca. 14 dager

Spiretemperatur: 15-25 grader

Klare for høsting: 21 uker (ca. 4-5 mnd)

Slik lykkes du med å plante gulrøtter

Tre tips:

1: Så gulrøtter direkte på friland – og la stå! Å flytte på dem ødelegger roten, og du får krokete rare gulrøtter. Noen forkultiverer dem i melkekartonger, og det er jo en mulighet dersom du vil ha dem høsteklare tidligere. Når du planter ut da, kan du bare skjære av bånn i kartongen og grave den ned.

2: I år (2019) har jeg brukt såbånd, og det er jeg superfornøyd med! De vokser så pent på linje, og det er enkelt å tynne ut. Etterhvert som de vokser må du nemlig tynne ut i rekkene. Gulrøttene trenger plass til å vokse. Ikke vær sparsom med det, det er morsommere å få halvparten så mange fine, som en hel haug som har vokst seg rare.

3: Dekk gulrøttene med fiberduk fra midten av juni for å unngå flueangrep. Gulrøtter tiltrekker seg fluer som legger egg, og larvene spiser seg inni gulroten. Jeg prøver meg selv uten, men mulig jeg kommer til å angre på det!

Gulrøttene må tynnes ut, for å gi dem plass til å vokse. Og det gjorde jeg i dag (26. juni 2019). Litt trist å la disse gå til spille!
Gulrøtter, poteter og annen fangst fra hagen i en kurv.
To små krabtaer klarer ikke å vente! De har nappet opp en del gulrøtter de siste dagene. De er 7-8 cm lange og smaker kjempegodt! Men prøver å la dem få være i fred noen uker ennå. (4. august 2019)

5 Replies to “Dyrke selv: Så gulrøtter fra frø”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.