Hvordan lage kvistgjerde

Målet mitt er, ambisiøst nok, å få en hage der ingenting går til spille! Der alt går i et kretsløp og gjør nytte for seg, igjen og igjen. Det er ganske langt fra slik det har vært. Jeg har hatt en komposthaug, men den har vært nettopp det – en haug! Og slik den lå hadde det tatt tiår før den ble til jord. Nå skal det gjøres ordentlig! Store grener tar tid å kompostere, men de skal også få en rolle – de skal nemlig bli til et kvistgjerde rundt komposten.

LES OGSÅ: Slik komposterer du hageavfall

For å få en fungerende kompost må en ha litt plass, en kompostbinge gjør ikke helt nytten her hos meg. I mitt kompostområde skal jeg ha plass til å sortere og til å snu og vende på komposten. Jeg vil også ha plass til en pallekarm der jeg kan blande jord og bokashi. Derfor skal jeg avgrense et ganske stort område, tre ganger fem meter omtrent, med kvistgjerde. Det tar nok litt tid, men jeg er i gang på den ene kortsiden.

LES OGSÅ: Suksess med bokashijord

Jeg har kjøpt trestolper på Jula, de fås også på de store hagesentrene. De ha jeg slått ned i par, to og to, med ca. tre-fire centimeter avstand. Hvor lang avstand du kan ha mellom parene avhenger av hvor lange grener du skal bruke. Jeg har ca. 60-70 cm.

Vil du ha et “ryddig” uttrykk bruker du kun rette og fine kvister, og sørger for å fjerne alt av småkvist. Jeg vil gjerne ha det litt “messy”, så jeg bruker alt mulig av grener med litt lengde. Er hittil veldig fornøyd! Og selv om det tar tid, er det hyggelig å pusle med.

Kvistgjerde av hageavfall grener
Kvistgjerde tar form! Planen er å dyrke blomstererter langt kanten.

3 Replies to “Hvordan lage kvistgjerde”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.