Dyrke salat: Så din egen hjertesalat fra frø

Å dyrke din egen salat er gøy, fordi det er enkelt og ikke minst fordi det er en grønnsak med høy omsetning – i hvert fall her hjemme. Hjertesalat er min favoritt å så selv blant de grønne bladene! Den er akkurat passe crisp og er så delikat. Pene er de også, der de vokser så fint og lager små buketter av blader. Jeg dyrket salat for første gang i år (2019), og selv om jeg nå sier det er enkelt, så skal jeg innrømme at jeg strevde litt. Nå har jeg forstått hva jeg gjorde galt, og derfor har jeg samlet mine beste tips og triks (les: erfaringer!) her.

Type: Hjertesalat Little Gem (Jeg kjøper fra norske Solhatt)

Spiretid: 5-10 dager

Spiretemperatur: 14-18 grader

Klare for høsting: 8 uker

Slik lykkes du med å dyrke hjertesalat

Tre tips:

1: Hjertesalaten er ganske spesifikk på temperaturen den skal ha for å spire! Mens mange frø skal ha det varmt og godt, kan det fort bli FOR varmt for hjertesalat. Derav mine problemer! Denne sorten skal ha mellom 15 og 20 grader for å spire, min solrike vinduskarm var dermed ikke noe sjakktrekk. Neste gang sår jeg dem heller rett ut i pallekarmene når våren er godt i gang.

Psst … Sjekk ut Spireas frøguide for nybegynnere! Her skrives det en del om salat.

2: Hjertesalat er en av grønnsakene som kan redyrkes. Selv den du kjøper i butikken kan du få til å gro nye blader. Da kutter du rett og slett av den inntørkede delen av stilken og setter salaten i vann. Det betyr også at den fortsetter å vokse og gro i hagen, dersom du ikke høster hele. Jeg plukker av blader til dagens salat, og lar resten stå. Med mine fem hjertesalater har jeg da stort sett så det holder. Smart, sant? (Merk at babysalat-bladene er de fineste, og den må for all del ikke gå i blomst.)

3: Hjertesalaten er anbefalt med ca. 20-25 cm mellom plantene. De kan nok stå litt nærmere uten problem, men du kan også bruke plassen i mellom til å dyrke noe annet. Jeg har hatt ruccola og spinat voksende i mellom, og det har fungert veldig fint sammen. Reddik har også vokst i samme kasse.

dyrke hjertesalat dyrke salat forkultivert inne
Her er hjertesalatene i starten av mai, omtrent tre-fire uker etter at de ble sådd. Skal du forkultivere dem inne er det greit å være obs på temperaturen!
Dyrke salat hjertesalat her er de store og jeg har høstet av dem flere ganger
Midt på sommeren var hjertesalatene enorme! Jeg valgte å ikke høste dem fullstendig, men kun rive av de bladene jeg hadde behov for. Det funket veldig fint, men rundt juli begynte de å bli så store at de ikke var like “fine” i bladene lenger. Det er nok en grunn til at det er noe som heter baby leaf-salat, de yngste bladene er best!

Denne videoen var også ganske fin! Den viser noen nyttige tips og triks når du skal dyrke salat. Og du kan følge prosessen fra frø og i ukene fremover.

How to grow lettuce – hvordan dyrke salat

Andre favoritter i kjøkkenhagen:

Søte, gode tomater

Knasende sprø sukkererter

Barnas favoritt: Gulrøtter

3 Replies to “Dyrke salat: Så din egen hjertesalat fra frø”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.