Prikle, hva er det?

Med små spirer som vokser og gror er tiden inne for å prikle. Men hva i all verden er det? Det er ikke så komplisert som det kanskje høres ut til. Her er det du trenger å vite.

Hva betyr “å prikle”?

Å prikle er å plante om spirene, slik at de får bedre plass. Vanskeligere er det ikke. Årsaken til at det gjøres er at man ofte sår for tett, spesielt med små frø. Man bredsår gjerne, som betyr at man har drysset frøene utover et brett med jord. Når spirene vokser opp står de tett i tett, og skal de klare å vokse seg store og sterke trenger de større avstand og mer jord for seg selv.

SPIREBERTT: Her. vokser spirene fint, men ganske snart er de for store — og må få sin egen potte.

Når skal du prikle?

Ideelt sett prikler du når spirene har fått sitt første ekte bladpar. De første bladene som kommer er frøblader, de ser gjerne ganske like ut på alle spirer. Det neste paret er de ekte bladene, som er likere det vi forventer av sorten. Når disse bladene er kommet er spirene gjerne sterke nok til å tåle å bli flyttet. Står spirene ordentlig tett, er det kanskje likevel fornuftig å gjøre det tidligere – når du ser at de krangler om plassen.

Hvordan prikler man?

Når du prikler tar du spirene forsiktig fra hverandre. Grav med fingrene ned i jorda og hent opp et par spirer. Dryss forsiktig av jorden, og trekk spirene fra hverandre. Røttene kan gjerne være litt sammenkrøllet – så gjør det så skånsomt som mulig. Deretter setter du dem i hver sin potte, eller i det minste med større avstand på et større brett. Jorda du planter dem i nå, bør være mer næringsrik enn såjorda du sådde dem i.

GOING SOLO: Spiren skilles fra de andre, og settes i mer næringsrik jord.

Hvor stor potte trenger de?

Jo større potte du velger, dess lenger er det til neste gang du må potte om. Små spirer trenger ikke så stor plass. Et par centimeter i diameter er gjerne nok. Men litt avhengig av sorten, så vokser de gjerne raskt. Har du plass til det, kan du sette dem i ganske store potter allerede nå. Bare husk at du fortsatt må klare å holde det jevnt lett fuktig rundt spiren.

9 Replies to “Prikle, hva er det?”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.