Dyrke selv: Så dine egne tomater

Jeg leste et sted at det å få et frø er litt som om å få en smaksprøve på dop, du blir hekta! Og det stemmer ganske bra, i hvert fall var det slik for meg. Når jeg først opplevde magien i å dyrke selv, var det ingen vei tilbake. Det er ganske magisk hvordan én liten kirsebærtomat inneholder et titalls frø, som hver og en kan bli til en stor plante med massevis av nye tomater. (Les mer om min oppvåkning til det grønne her!)

For veldig mange begynner kjøkkenhageprosjektet med tomater. Ikke så rart, det er morsomme planter og søte, saftige, små tomater smaker fantastisk rett fra busken.

Men tomater er ikke det enkleste å lykkes med, selv om de er standhaftige planter som kan vokse opp selv fra komposthaugen. Utfordringen er å få en plante som bærer mange tomater, og som får frukter tidlig nok til at de modnes før sommer blir til høst.

Her har jeg oversatt mine egne tabber til gode tips og råd! Så slipper du å gjøre de samme bommertene som meg.

Min favoritt: Kirsebærtomater

Spiretid: 7-10 dager

Spiretemperatur: 20-27

Klare for høsting: 20-28 uker

Slik lykkes du med å plante tomater:

  1. Begynn tidlig! Tomatene er noe av det første du sår. Leser du dette i april, etter å ha fått et innfall om å så tomater, så er det greit å vite at det nok er i seneste laget. Tomater må helst sås inne i første halvdel av mars. (Eller som jeg, i februar!) Husk at tomatene trenger god varme for å spire, noen setter dem på varmekablene på badet til spirene titter frem. Det er nødvendig med vekstlys for at plantene ikke skal bli lange og tynne.

    LES OGSÅ: Dette kan du så i februar!
  2. Gi dem nok varme. Aller helst skulle tomatplanten ha stått i drivhus. I 2018 hadde vi en supervarm og fin sommer, og det var et godt år for tomater på friland! De trenger mye varme. Ikke sett dem ut før det er minst 10 grader om natten. Sett dem på et lunt og solfylt sted. De er ikke så glad i vind og regn heller, så gjerne mot en levegg. Husk også at tomatene trenger plantestøtte, enten det er i form av pinner de kan bindes opp mot eller et espalier.
  3. Husk å fjerne tyver! De aller fleste tomatplanter skal tyves. Det betyr at du skal knipe av de skuddene som titter frem der grenen er festet i “stammen”. De kalles tyver, fordi de stjeler krefter fra tomatplanten. De bør typisk også toppes, altså at du kniper av toppen, omtrent i juni/juli. Da trenger den ikke bruke energi på å vokse seg høyere, men heller på å modne tomatene.

    Skarp i hagen har en fin beskrivelse av hvordan du tyver plantene.
  4. Tilfør næring. Tomater krever en del næring fra jorda. De vil derfor streve om de vokser i en potte med næringsfattig jord fra hagesenteret. Kompostjord er ideelt! Gjerne med bokashi eller du kan tilsette hønsegjødsel. Det er også smart å tilføre næring underveis i vekstsesongen, for eksempel med brenneslevann.
så plante dyrke tomater
Snauklipt: Mange tomatplanter for godt med bladverk, og særlig mot slutten av sesongen kan det være greit å klippe vekk en god del. Ikke bare gjør det at planten fokuserer på å modne tomatene, det vil også slippe mer sollys til – og dermed den varmen tomatene har behov for.

Tabbeekstra! Det er fort gjort at tomatene sprekker, og da blir de lite delikate å spise. For å unngå det må du ha jevn og god tilgang av vann og næring. Vann litt hver dag, og kun om morgenen – slik at jorda tørker gradvis opp gjennom dagen.

Psst … Tomatene trenger varme for å bli røde. Når det går mot slutten av sesongen og du kun har grønne tomater, blir de sannsynligvis aldri røde utendørs. Da kan du ta dem med inn for å bli røde, les mer her!

Grønne tomater: Tomatene er i riktig størrelse, men er fortsatt mest av alt grønne. Varmen har uteblitt, og dermed også rødfargen.
Modnes inne: Et fat med tomater klare for kjøkkenbenken, inne i varmen vil de bli røde og fine.

Andre favoritter i kjøkkenhagen:

Søt og crispy hjertesalat

Raske reddiker!

Imponerende artiskokker

Lag mat med selvdyrkede tomater:

Oppskrift på soltørkede tomater

Her har jeg samlet masse inspirasjon til fristende retter med tomat som hovedingrediens:

6 Replies to “Dyrke selv: Så dine egne tomater”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.